Parkival 2008: Tarškutis (Litouwen) Parkival 08: donderdag 10 juli 2008, stadspark Gistel 
folklore in een gezellig kader
Parkival 08verbroederenfoto'sinfo
Tarškutis (Litouwen)

De groep “Tarškutis” komt uit Alytus, een stad in het zuiden van Litouwen op amper 100km van de hoofdstad Vilnius. De stad is met z'n 70 000 inwoners de 6de stad van het land en ligt langs de oevers van de “Nemunas” rivier. Naast het Litouws leert men er het Engels als 2de taal, soms ook Duits of Frans.

“Tarškutis” wordt gevormd door een jongeren dansgroep en muziekgroep, die speciaal voor ons naar Gistel afzakken. De Hovelingen-Viking leerde de groep kennen tijdens het voorbije Europeade festival in Horsens (Denemarken). En eenmaal terug in Vlaanderen, werden de verdere contacten gelegd voor een verbroedering.

groep Tarškutis, Litouwen

Vandaag telt de groep meer van 50 jongeren die Litouwse dans en muziek brengen. De jonge muzikanten spelen ondermeer viool, cello, accordeon, percussie, hoorn en klarinet.

De groep bracht gedurende hun 20-jarig bestaan tal van optredens, niet enkel in Litouwen, maar ook in Rusland, Hongarije, Letland, Polen, Duitsland, BelgiŽ, Turkije, Spanje, Finland, Denemarken...

In 2006 won Tarškutis de “Golden Bird” en was het finalist in het Litouwse TV-programma “Gero Upo”.

Opvallend is dat de meeste leden reeds van jongs af aan (vanaf 3 ŗ 4 jaar) dansen en musiceren bij Tarškutis en ook vaak verder studeren in muziek of dans.

Dankzij de choreografische en muzikale begeleiding van Rima Moisejenkos, Leonidas Moisejenkos en Maryte Markeviciene brengt de groep steeds een gevarieerd spektakel.


gastprogramma

Onze Litouwse vrienden zijn gedurende 4 dagen te gast in Gistel, lees het volledige programma.

  • Een stukje vakantie bij jou thuis?
    Het "wat, waarom en hoe" vind je op onze gastgezinnen pagina's.

  • De Parkival sfeer al opsnuiven op woensdag?
    Dat kan! Schrijf je nu in voor de Litouwse avond met BBQ.
Tarškutis, Litouwen
Tarškutis, Litouwen
Tarškutis, Litouwen